Skip to content

Hula Shakers

Havaijilainen hulatanssi

lauantaina 25.8. klo 14.30-14.50
Karnevaalikatu

 

Havaijilaisessa hulassa sukelletaan havaijilaiseen kulttuuriperimään ja tarinankerrontaan tanssin muodossa.

Hulatanssin ’auana-muoto on naisellista, kaunista ja pehmeää tanssia. Kädet tekevät lainemaista liikettä ja käsiliikkeet kertovat laulun tarinaa, joka voi olla esimerkiksi kertomus Havaijin saarten ja niiden väestön historiasta, tärkeistä tapahtumista, legendoista, muinaisista jumalista, rakkaudesta, luonnosta ja elämäntavoista.

Hulatanssin kahiko-muoto on traditionaalista havaijilaista tanssia, jossa musiikkina on yleensä pelkät rummut ja muut perkussiosoittimet. ’Auana-tyyliä säestävät kitarat ja ukulelet.

Hula hapa haole on monille elokuvista tuttua Hollywood-hulaa, hulan länsimaalaistettu muoto, jossa laulun sanat ovat englanniksi. Yleensä sanoitukseen lisätään muutama havaijinkielinen sana tai lause. Laulujen sanat ovat tarkoitukseltaan viihdyttäviä ja ne keskittyvät yleisesti Havaiji-teeman ympärille. Hapa haole -musiikki ja -tanssit syntyivät pääosin Havaijin matkailijoiden iloksi.

Tahitilainen tanssi

lauantaina 25.8. klo 15.40-16.00
Karnevaalikatu

Tahitilainen tanssi on etelämeren symboli, se on ajatus kaislahameisiin sonnustautuneista tanssijoista, rumpujen hypnoottisesta rytmistä ja tanssin lumoavista liikkeistä. Tahitilaisen tanssin keskiössä on lantion liikkeet: erilaiset ympyrät, kahdeksikot, neliöt ja sivuiskut. Tahitilainen tanssi jaetaan kahteen varsin erilaiseen tanssityyliin: ’aparima-tanssi on aaltoilevaa ja siroa tanssia. Yksi tanssin perusliike on lantion keinuva liike, joka muistuttaa vaakatasossa kyljellään makaavaa kahdeksikkoa. Tanssissa vallitsevaa on käsien liikkeet, jotka tukevat laulun sanoitusta ja tarinaa.

Ote’a on kuuluisaa tahitilaista rumputanssia, jossa lantion liikkeet seuraavat rumpumusiikin rytmiä ja joita tehdään myös varpaille nousten tai kyykyssä. Kontrastina lantion liikkeille ylävartalo pysyy paikoillaan, käsien liikkuessa itsenäisesti. Ote’an käsiliikkeille on ominaista, että ne ovat laajoja, kulmittaisia ja asemoituja, toisinaan myös pyöreitä ja liikkuvia. Vaikka rumputansseissa useinkaan ei ole laulettua laulua, tanssia hallitsee kuitenkin aina jokin teema, jonka ympärille koreografia rakentuu.

Tyynenmeren tanssit

Lauantaina 25.8. klo 18.30-18.50
Karnevaalikatu

 

Tyynenmeren tanssit on tanssiliikuntaa ihanimmillaan. Se on tunti, jossa tanssitaan Tyynenmeren saarten mukaansa tempaavissa rytmeissä. Tunnilla käydään läpi eri saarten tanssityylejä, esimerkiksi nostetaan sykettä vauhdikkaalla tahitilaisella tanssilla ja jäähdytellään rauhallisella havaijilaisella hulalla. Tunnilla tutustutaan havaijilaiseen tanssiin, mikä on naisellista, kaunista ja pehmeää tanssia. Tanssissa lantio keinuu ja kädet kertovat laulun tarinaa. Tahitilaisessa tanssissa lantio seuraa musiikin rytmiä ja tekee erilaisia ympyröitä, kahdeksikkoja ja iskuja. Tunnilla opetellaan havaijilaisia ja tahitilaisia tanssiaskelia, askelikkoja ja lyhyitä tanssisarjoja. Lanteille voi kietaista pareon tanssiliikkeitä korostamaan.